Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής Επάρκειας

Συνάδελφοι,

Πριν από λίγες ημέρες κατατέθηκε στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου σχετικά με τις αλλαγές που προτείνει το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας (ΥΠΕΠΘ) στο χώρο τις εκπαίδευσης. Μεταξύ των αλλαγών που προτείνονται στο χώρο της εκπαίδευσης τόσο την δευτεροβάθμιας όσο και της τριτοβάθμιας υπάρχει μία διάταξη που αναφέρεται στην παροχή του λεγόμενου «Πιστοποιητικού Παιδαγωγικής Επάρκειας» .

Σύμφωνα με το σχέδιο Νόμου «η παιδαγωγική κατάρτιση των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης παρέχεται : 1ο) κατά τη διάρκεια των σπουδών και εντάσσεται στο Πρόγραμμα των Τμημάτων με τη μορφή «Ειδικού Προγράμματος Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής», 2ο) μετά την αποφοίτηση και με βάση όρους και προϋποθέσεις που τίθενται από το Υπουργείο Παιδείας σε συνεννόηση με τα ανώτατα ιδρύματα».

Παράλληλα επισημαίνεται ότι η εισαγωγή στο εκπαιδευτικό σύστημα προβλέπεται «μετά από επιτυχείς εξετάσεις στον ΑΣΕΠ εκπαιδευτικών που θα διαθέτουν Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής Κατάρτισης».

Με έγγραφό του (Α.Π. 814/26/1/2010) το Υπουργείο Παιδείας ζήτησε από τους Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων τα παρακάτω σε σχέση με το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής Κατάρτισης: « …Το Υπουργείο Παιδείας , Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων προτίθεται να προτείνει στα Πανεπιστήμιά μας ένα λειτουργικό σχέδιο για τη βασική εκπαίδευση των μελλοντικών εκπαιδευτικών κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών στα τμήματά τους με την παρακολούθηση ενός ειδικού συνεκτικού προγράμματος σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής το οποίο θα οδηγεί στην απόκτηση ενός πιστοποιητικού παιδαγωγικής επάρκειας. Τα Πανεπιστήμια αποτελούν τους φυσικούς φορείς για την ανάπτυξη μιας σχετικής πρωτοβουλίας. Θεωρούμε ότι η δημιουργία ενός ειδικού κέντρου ή η μετεξέλιξη υπάρχοντος θεσμού σε κάθε Πανεπιστήμιο με σκοπό τη διοργάνωση και υποβοήθηση των Τμημάτων στην επιτυχή διοργάνωση των σχετικών προγραμμάτων σε στενή συνεργασία με τα θεσμικά όργανα Διοίκησης των Πανεπιστημίων και τα ίδια τα Τμήματα τα οποία θα ενδιαφερθούν να συμμετάσχουν, θα ήταν δυνατόν να οδηγήσει σε μια μεγάλης εμβέλειας καινοτομία… να μας γνωρίσετε τις απόψεις σας για το θέμα αφού συνεννοηθείτε με τους Προέδρους των Τμημάτων που δυνητικά εμπλέκονται (Παιδαγωγικά Τμήματα τα οποία εκπαιδεύουν για τη Β΄θμια εκπαίδευση).

Πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας το βρίσκουμε πρόσφατα στο Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Σύμφωνα με ανακοίνωση (http://www.math.uoc.gr:1080/proptyxiakes/odhgos/pistopoihtiko) το τμήμα «δημιούργησε πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης και πρακτικής άσκησης το οποίο μπορούν να παρακολουθήσουν οι φοιτητές του Τμήματος Μαθηματικών κατά τη διάρκεια των βασικών σπουδών τους. Το πρόγραμμα μπορούν να παρακολουθήσουν και πτυχιούχοι Τμημάτων Μαθηματικών, οι οποίοι εγγράφονται στο Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης ειδικά για το σκοπό αυτό. Το Τμήμα Μαθηματικών με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης έπειτα από εισήγηση της Επιτροπής Σπουδών μπορεί να απαλλάξει τον πτυχιούχο από μαθήματα του προγράμματος, στα οποία έχει ήδη εξετασθεί επιτυχώς κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών του. Σε όσους παρακολουθήσουν το πρόγραμμα, επιτύχουν στις προβλεπόμενες εξετάσεις και ικανοποιήσουν όλες τις άλλες απαιτήσεις του, χορηγείται Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας. Για τη χορήγηση του Πιστοποιητικού απαιτείται, εκτός των άλλων απαιτήσεων για το πτυχίο, η επιτυχής παρακολούθηση σε δέκα από τα ακόλουθα μαθήματα, συνολικού βάρους τουλάχιστον 30 Δ.Μ. ή 60 μονάδων ECTS. Μεταξύ των δέκα μαθημάτων πρέπει να περιλαμβάνονται τα πέντε υποχρεωτικά μαθήματα για τη χορήγηση του Πιστοποιητικού, και τουλάχιστον ένα μάθημα από κάθε μία από τις τρείς Περιοχές μαθημάτων επιλογής.

Είναι προφανές πως είναι επιτακτική η ανάγκη οι Σύλλογοί μας να έχουν θέση απέναντι σε επικείμενες αλλαγές που θα συμβούν στα προγράμματα σπουδών των τμημάτων μας. Σε ότι αφορά το τμήμα Φυσικής ως Π.Α.Σ.Π. σε πρώτη φάση προτείνουμε και είναι και κάτι που θα εισηγηθούμε στο αρμόδιο όργανο του τμήματός μας, Επιτροπή Σπουδών, με πρότυπο το σύστημα που ήδη εφαρμόζεται στο τμήμα Μαθηματικών, για τη χορήγηση του Πιστοποιητικού να απαιτείται ο Φοιτητής να έχει πετυχημένα παρακολουθήσει 8 από τα 12 παρακάτω μαθήματα :

Προσφερόμενα μαθήματα από το Τμήμα Φυσικής

Είδος μαθήματος στο ισχύον πρόγραμμα σπουδών

(Φ-403) Από τα Quarks μέχρι το Σύμπαν{ECTS : 7 }

Υποχρεωτικό

(Φ-793) Πρακτική Άσκηση Διδακτικής Φυσικής I {ECTS:6}

Επιλογής

(Φ-293) Διδακτική Εργαστηρίου Φυσικής Ι { ECTS:3}

Επιλογής

(Φ-294) Διδακτική Εργαστηρίου Φυσικής ΙΙ { ECTS:3}

Επιλογής

(Φ-295) Διδακτική Εργαστηρίου Φυσικής ΙΙΙ { ECTS:3}

Επιλογής

(Φ-392) Διδακτική της Φυσικής Ι

Επιλογής

(Φ-107)Ενοιοτριβεία της Φυσικής Ι {ECTS:6}

Επιλογής

Ενοιοτριβεία της Φυσικής ΙΙ {ECTS:6}

Επιλογής

Προσφερόμενα μαθήματα από άλλα τμήματα του Π.Κ.

Είδος μαθήματος στο ισχύον πρόγραμμα σπουδών

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης

Επιλογής

Χρήσεις των Υπολογιστών στην Εκπαίδευση

Επιλογής

Θέματα Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής

Επιλογής

Ψυχολογία του Εφήβου

Επιλογής

Π.Α.Σ.Π. ΦΥΣΙΚΟΥ

ΜΕ ΑΙΣΘΗΜΑ ΕΥΘΥΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου